Αφρίνα

Αφρίνα

Αφρίνα

Προέλευση «Αφρίνας»: Παράγεται μόνο στις αλυκές Μεσολογγίου λόγω των ιδανικών συνθηκών που επικρατούν εκεί.

Συγκομιδή: Συλλέγεται αποκλειστικά με το χέρι από εξειδικευμένους εργάτες

Χρήση: Με όψη ανάλαφρη, σαν τον αφρό από τον οποίο γεννιέται, είναι λιγότερο αλμυρή από το αλάτι, πικρή λόγω της αυξημένης ποσότητας μαγνησίου και άρα ιδανική για ωμά ή ψητά φαγητά, ή ακόμη και γλυκά.  Είναι πλούσιο σε όλα τα πολύτιμα για την υγεία ιχνοστοιχεία – μέταλλα που περιέχονται στο θαλασσινό νερό και ιδιαίτερα το Μαγνήσιο (Mg). Είναι τραγανό με ιδιαίτερη, μοναδική γεύση που το κάνουν ιδανικό για σαλάτες, φρέσκα ή μαγειρεμένα λαχανικά και ψητά.»

Αφρίνα είναι η τοπική ονομασία για τον Ανθό Άλατος ή Fleur-de-sel. Αποτελεί το καλύτερο παράγωγο των αλυκών, διαφέροντας ποιοτικά από το αλάτι όπως ο βασιλικός πολτός από το μέλι. Παράγεται μόνο στις αλυκές Μεσολογγίου λόγω των ιδανικών συνθηκών που επικρατούν εκεί. Η  θάλασσα είναι ρηχή και ζεστή, ώστε να δημιουργείται το αλάτι από μόνο του, ενώ ο κυματισμός είναι ελάχιστος βοηθώντας στην κρυστάλλωση. Οι μέτριας έντασης άνεμοι στεγνώνουν τη θάλασσα παρασύροντας τον αφρό, ενώ ο πυθμένας είναι ίσιος, χωρίς κλίσεις.

Η αφρίνα δημιουργείται στην επιφάνεια των αλοπηγίων. Καθώς η θάλασσα στεγνώνει δημιουργείται η λεπτή κρούστα του πρώτου αλατιού. Με τη βοήθεια του ανέμου, η κρούστα αυτή παρασύρεται και αποτίθεται σαν αφρός στις πλευρές των αλοπηγίων. Όταν στεγνώσει ο αφρός, συλλέγεται αποκλειστικά με το χέρι από εξειδικευμένους εργάτες με ξύλινα εργαλεία ακολουθώντας μία παμπάλαια τεχνική των αλυκάριων. Η αφρίνα είναι η πρώτη συγκομιδή των αλυκών, μόλις ολοκληρωθεί το μάζεμα της, αρχίζει η συλλογή του αλατιού.