Η Δρ. Ευαγγελία Γκίζα εργάζεται στον τομέα των τροφίμων τα τελευταία 20 χρόνια. Ξεκίνησε την πορεία της ως επιστημονικός συνεργάτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2004 εργάζεται σε τομείς που αφορούν στον τομέα των φαρμάκων (ΕΟΦ) και στον έλεγχο των τροφίμων ζωικής προέλευσης, τόσο σε φορείς πιστοποίησης (ΕΛΟΤ), όσο και σε φορείς επισήμου ελέγχου. Από το 2009 εργάζεται στον ΕΦΕΤ, όπου κατέχει τη θέση της Προϊσταμένης του Τμήματος Ασφάλειας Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης και Σύνθετων Τροφίμων.
Είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και επίσης έχει Διδακτορικό δίπλωμα από την Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον είναι τελειόφοιτη του International Hellenic University της Θεσσαλονίκης στο πρόγραμμα του ΜΒΑ.